top of page
Het concept

Bouwen aan een betere leefomgeving

voor mens en natuur

Naturalis Biodiversity Center, Vrije Universiteit Amsterdam, Architectenbureau MVRDV en ontwikkelaar EDGE starten dit initiatief. Zij zoeken partners om de krachten te bundelen om in deze inspirerende omgeving met ambitie en lef te werken aan de ommekeer: een betere leefomgeving voor mens en natuur. Samen leren, ondernemen, innoveren, handelen en denkkracht inzetten voor het leven op aarde, waarbij de nieuwe generatie jonge talenten het voortouw neemt.

logo_Naturalis_rood_rgb_249-66-58.png
VUlogo_NL_Wit_HR_RGB_tcm289-201376.webp
MVRDV_Logo.png
Schermafbeelding 2020-07-17 om 16.50.22.
Valley-NL-Amsterdam-Render-Exterior-2016

Sapiens

Lab, museum, denktank, platform, werkplaats

Sapiens is een uniek concept dat elementen van een museum, een laboratorium, een werkplaats en een denktank in zich verenigt, om de enorme vragen op te pakken die de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis aan ons stellen. 


Naturalis Biodiversity Center is het nationale onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit en verzorgt naast historische en actuele kennis over de stand van zaken over biodiversiteit onder andere ook expertise over specifieke soorten en ecosystemen en state-of-the-art onderzoekstechnieken. Het Amsterdam Sustainability Institute van de Vrije Universiteit heeft de rol om vanuit een breed maatschappelijk perspectief onderzoek, samenhang en studenten te leveren die aan de projecten werken.

“In Sapiens kunnen we samen werken aan oplossingen. Met de wetenschap kunnen we ver komen, maar we hebben de praktijk nodig om het waar te maken”

– Edwin van Huis, algemeen directeur van

Naturalis Biodiversity Center

Maatschappelijke thema's

Versnelling brengen

in oplossingen voor

maatschappelijke thema’s

Naast dat jonge professionals en academici dagelijks in een snelkookpan aan projecten werken, zijn er lezingen, debatten en tentoonstellingen die oplossingen in deze werkplaats stimuleren. Mirjam van Praag, voorzitter College van Bestuur Vrije Universiteit Amsterdam: “De mens is vernuftig, met de wilskracht van de jongeren en de ervaring van de huidige generatie kunnen we ver komen.” Sapiens wil versnelling brengen in oplossingen voor kwesties die op dit moment maatschappelijke aandacht vragen zoals het klimaat, biodiversiteit, armoedebestrijding, mobiliteit, stedelijke omgeving, governance, financiering van nieuwe steden, andere gebouwen, vervoer, voedsel, schoon drinkwater, schone oceanen en financieringsinstrumenten.

Schermafbeelding 2020-07-17 om 12.55.51.

– Benji Kusters, rijkstrainee

“We moeten dit concept durven neer te zetten. Nu is dé tijd.”

“De mens is vernuftig, met de wilskracht van de jongeren en de ervaring van de huidige generatie kunnen we ver komen.”

– Mirjam van Praag, voorzitter College van Bestuur Vrije Universiteit Amsterdam

voor en door jongeren

Uniek concept

Het is een plek voor, met en door jonge mensen, jonge professionals die met elkaar willen werken aan projecten die bijdragen aan een betere leefomgeving. In Sapiens werken zij aan ideeën en innovaties. De resultaten worden daarna in grote en kleine organisaties verder uitgewerkt en in de samenleving gebracht. Met kleine tips, adviezen en suggesties, maar ook verbeteringen op grote schaal.

Duurzaam

In duurzaam,

groen gebouw

van de toekomst

Sapiens is onderdeel van Valley aan de Zuidas in Amsterdam. Valley is een ontwerp van vermaard architect Winy Maas van architectenbureau MVRDV en wordt ontwikkeld door EDGE. Sapiens is toegankelijk voor iedereen die mee wil werken, geïnspireerd wil worden of nieuwsgierig is naar de rol van de mens op aarde en de bijdrage die we samen kunnen leveren om onze planeet beter achter te laten dan we nu lijken te gaan doen. Juist in deze zakelijke en dicht bebouwde omgeving, waar zo zichtbaar is wat de invloed van de mens is, willen we blijvend werken aan een duurzame toekomst. Als bijzonder duurzaam, groen en energiegevend gebouw is Valley hiervoor de best denkbare locatie. Wetenschap, goede doelen, ondernemers, overheden, media, horeca en cultuur komen samen in dit spraakmakende gebouw en zo ontstaat er de juiste energie voor nieuwe ontwikkelingen.

WhatsApp Image 2020-07-16 at 10.57.09 (1

bouw mee vandaag

Urgent

Urgent

en direct aan de slag

Sapiens komt op het juiste moment. Wij, Homo Sapiens, zijn inventief. Maar we hebben ook onze eigen leefomgeving zó veranderd dat we er in de toekomst zelf niet meer kunnen wonen. Met onze huidige manier van leven stevenen we in dit tijdperk, ook wel het Antropoceen  genoemd, af op ons eigen uitsterven én vele andere soorten met ons. Bij Sapiens gaan we direct aan de slag met elkaar en geven we op een positieve en realistische manier invulling aan oplossingen. Met kleine tips, adviezen en suggesties, maar ook verbeteringen op grote schaal.

 

Sapiens richt zich als eerst instituut helemaal op dit probleem en verbindt op unieke wijze de urgentie van een ontsporend Antropoceen - het huidige tijdperk waarin het klimaat en de atmosfeer de gevolgen ondervinden van menselijke activiteit - met de vindingrijkheid van de mens. Dit is nu belangrijker dan ooit.

Bouw mee

aan dit unieke concept

Bouw mee

Het streven is om Sapiens te lanceren in het najaar van 2021 bij de opening van Valley. De huidige partners zijn er van overtuigd dat verandering alleen maar mogelijk is door multidisciplinaire samenwerking. De partners willen dit vormgeven met een grote en diverse groep mensen. 

Dit is een oproep. Wil jij als een van de eersten ter wereld meedoen aan dit initiatief? Een initiatief buiten de gebaande paden maar met experts en talent in overvloed en met als doel een versnelling te brengen naar een wereld voor de toekomstige generatie die een prachtige, leefbare en toekomstbestendige planeet ontvangt.

Neem contact op

Bedankt voor de inzending!

bottom of page